Heb je het gevoel dat je teveel huur betaalt voor een (sociale) huurwoning? Verhuurders vragen vaak een hogere huurprijs dan wettelijk toegestaan. In dit artikel vind je een aantal tips voor het verlagen van de huurprijs van jouw huurwoning en lees je hoe de maximale huurprijs voor jouw woning bepaald kan worden aan de hand van een puntensysteem.
Servicekosten
Je kunt de Huurcommissie inschakelen bij gebreken aan je woning, maar ook als je het idee hebt dat je teveel servicekosten betaalt. De energieprijzen stijgen, dus het zou goed kunnen dat de servicekosten ook omhoog gaan. De verhuurder is verplicht om jou jaarlijks een jaarafrekening te geven. Hierop staan de kosten voor licht, water en gas en de servicekosten. Uiterlijk 30 juni ontvang je dit overzicht van het jaar ervoor. Als je het niet eens bent met dit overzicht, dan kun je de verhuurder vragen het voorschotbedrag of de jaarafrekening aan te passen. Mocht de verhuurder hier niet mee instemmen, dan kun je de Huurcommissie inschakelen om je hierbij te ondersteunen.
Huurverlaging door gebreken
Dit is vaak een tijdelijke oplossing, maar als er ernstige gebreken zijn in je huurwoning, die niet verholpen worden, dan kan je tijdelijke huurverlaging aanvragen. Als je een sociale huurwoning hebt kun je hiervoor de Huurcommissie inschakelen. Bij een huurwoning in de vrije sector kun je hiervoor de Huurcommissie om advies vragen. De Huurcommissie onderzoekt bij een sociale huurwoning dan of de gebreken inderdaad ernstig genoeg zijn om de huurprijs te verlagen en geeft haar oordeel hierover. Je kunt ook een verzoek indienen bij het Huurteam om je te laten begeleiden, zij kunnen je mogelijk helpen met een huurverlaging vanwege onderhoudsgebreken.
Huurprijscheck
Er zijn een aantal factoren die de hoogte van de huurprijs bepalen. Het woonoppervlak en de staat van het huis zijn hier voorbeelden van. Als de huurprijs te hoog is, kun je bezwaar maken bij de verhuurder. Het puntensysteem van de Huurcommissie kan je hier ook bij helpen. Hiermee worden te hoge huurprijzen tegengegaan door de overheid. De huurprijs kan ook wettelijk verlaagd worden.
Er zijn bepaalde voorwaarden om de aanvangshuurprijs te toetsen. Zo moet je pas onlangs in de woonruimte zijn gaan wonen (maximaal 6 maanden). Voldoe je aan de voorwaarden, dan zal de Huurcommissie jouw woning middels een puntensysteem gaan waarderen, aan de hand van verschillende criteria. Je kunt via Huurteam Nederland gratis je huurprijs laten toetsen om te zien of je niet teveel huur betaalt.
Als je langere tijd in een huurwoning woont, dan kun je ook in aanmerking komen voor huurverlaging op grond van het puntensysteem. Er is wel één belangrijke voorwaarde: op het moment dat het huurcontract aangegaan werd, moet huurprijs wel onder de liberalisatiegrens van dat jaartal liggen. De liberalisatiegrens is de maximale huur bij nieuwe verhuur van een sociale huurwoning. Om de maximale huurprijs te kunnen berekenen moet je een aantal gegevens invoeren, waaronder het energielabel en de WOZ-waarde van de woning.
Puntensysteem
De punten uit het bovengenoemde puntensysteem hebben een waarde in euro’s. Voor huurwoningen met een goed energielabel en een hoge WOZ-waarde scoor je het hoogste aantal punten. Ook de grootte van het huis, de manier van afwerken en verwarmen van de woning heeft invloed op het aantal punten. Met het aantal punten wordt de maximale huurprijs voor een bepaalde woning vastgesteld. In 2024 ligt de liberalisatiegrens op €879,66 (ongeveer 146 punten). Als de huurprijs van een sociale huurwoning boven dit bedrag ligt, dan kan de huur niet verlaagd worden op basis van een uitspraak van de Huurcommissie, omdat de woning aangemerkt wordt als vrije sector woning.
Als er veel achterstallig onderhoud is aan jouw huurwoning en de verhuurder blijft hierin in gebreke, dan kun je de Huurcommissie inschakelen om te huurprijs tijdelijk te laten verlagen. De Huurcommissie speelt hierbij bij sociale huurwoningen een cruciale rol, bij huurwoningen in de vrije sector is zij slechts adviserend.
- DELTA Glasvezel Black Friday Deals 2024 - 5 november 2024
- Caiway gaat verder onder de naam DELTA - 14 augustus 2024
- Simyo: aanpassingen bij Compleet - 22 juli 2024